Pepiniera Calugareni | Telefon 0766 327 586 | Program Luni – Vineri: 9:00 AM – 6:00 PM | Sambata : 10:30 AM – 4:00 PM

Pepiniera Calugareni | Telefon 0766 327 586 | Program Luni – Vineri: 9:00 AM – 6:00 PM | Sambata : 10:30 AM – 4:00 PM

TAIEREA DE FORMARE SI INTRETINERE A TRANDAFIRILOR

Pentru a avea plante frumose si sanatoase , este nevoie sa faceti anumite taieri de intretinere primavara si vara. TAIEREA DE PRIMAVARA se face in lunile martie si aprilie, atunci cand mugurii sunt vizibili , dar fara sa intre in vegetatie.

Se recomanda ca la trandafirii tineri, plantati de 2-3 ani, sa se taie doar ramurile uscate, rupte sau varfurile degerate. O taiere puternica in primii ani ar duce la o dezvoltare anevoioasa a plentelor si o slaba inflorire. Daca trandafirii au mai mult de trei ani , prin taiere se elimina ramurile uscate, ceea ce duce la o aerisire a tufei, permite circulatia aerului si patrunderea luminii. Ceea ce reduce riscul aparitiei unor boli si favorizeaza aparitia lastarilor floricoli.

Ce se taie? Ce se inlatura?

Pentru inceput avem nevoie de o foarfeca horticola foarte bine ascutita. La trandafirii altoiti se verifica daca au pornit lastaridin portaltoi si se inlatura daca exista. Taierea ramurilor se face sub un unghi de 45 gr, la 2-3 cm distanta fata de un mugure sanatos. Se inlatura ramurile ce au grosimea ma mica decat grosimea unui creion. Ramurile anuale se vor tai astfel: cele mai subtiri se vor taia taia mai scurt , iar cele mai groase se vor taia mai lung ( se taie de la al 6-7 mugur). Numarul lastarilor anuali trebuie sa fie cupris intre 4 si 7 buc. Se elimina prin taiere ramurile mai batrane de 2 ani, uscate, rupte,subtiri si cele din interiorul tufei.

TAIEREA TRANDAFIRILOR URCATORI

La trandafirii urcatori se inlatura doar ramurile rupte,degerate sau cele prea lungi. O data la 2 ani se reduc din lungime ramurile batrane. Trandafirii urcatori necesita sa fie legati de suportii pe care ii imbraca . Se mai fac taieri de corectie dupa legarea acestora.

TAIEREA IN TIMPUL PERIOADEI DE VEGETATIE

Taierea in timpul perioadei de vegetatie se face doar daca tufa este prea deasa, urmarind astfel aerisirea tufei, permitand aerului sa circule prin aceasta, reducand riscul aparitiei bolilor caracteristice trandafirilor cum ar fi fainarea si patarea neagra.

TAIEREA DE TOAMNA

Taierea de toamna se face in luna octombrie , astfel se inlatura florile, deoarece planta are nevoie de energie pentru lemnificarea lastarilor, crescand reziztenta la frig.

  • Martie, 18, 2019

  • TAIEREA DE FORMARE SI INTRETINERE A TRANDAFIRILOR

  • Ionut Iancu